top of page

BABALAR KIZLARI VE ÖZSAYGI KAZANIMI


Sağlıklı bir baba-kız ilişkisi kız çocukların olumlu özsaygı geliştirmelerinde anahtar rol üstlenmektedir. Tüm küçük kız çocuklar için "baba" yaşamlarındaki ilk erkek figürüdür. Baba ve anne çocuğun dünyasıdır. Eğer baba ve kız çocuk arasındaki ilişki erken yaşlarda gerilimli ve bozuk ise, bu durum kız çocuğunun karşı cinsle mücadelesinde yaşam boyu içsel zorluklar yaşamasına yol açar. Baba-kız arasındaki bu güçlü ilişki 2 yaş civarında başlar ve ömür boyu devam eder; fakat kritik dönem 2 ile 4 yaş arasında yaşanır. Bu yaşlardaki gelişim boyunca devam eden birtakım sorular vardır. Bunlar; " Ben yeni çevremi deneyimlemek ve keşfetmek için özgür müyüm? Tanıma amacıyla çevreme rahatça yönelebilir miyim?" gibi sorulardır. Aile, çocuğuna hareketlerini tekrarlaması, keşfetmesi ve kendine güvenen bir çocuk olması için imkan tanırsa, kız çocuğu özerklik hissiyle yetişecektir. Ayrıca kız çocuğu, ebeveynlerin emniyet ve güvenliğin birleşmiş gücünün bir temsili olduğunu anlayacaktır. Baba, bu dönemde çocuğun tekrarlayan egzersizleri yapmasına olanak vermezse, onun yeni yeteneklerini görmezden gelirse ya da onu zorlarsa, çocuğun gelişmiş bir ortamı oluşamaz ve kendisinden şüphe duyar. Kendinden şüphe etme sorunu, çocuk büyüdükçe gelişmekte olan davranışlarını sınırlar ve kendisini algılayış biçimine yön verir. Ev içerisinde, çocuktan " Ben okul oyunları seçmelerine katılamam. Hızlı koşamam. Yazma ve okuma yarışmalarında yer alamam." gibi cümleler duyulabilir. Bu durum, düşük özsaygıya dönüşerek kendi davranışlarını sorgulamasına neden olur. Her iki tanım da çocuk için uygun olmasa da, anne-baba tarafından "çok utangaç" ya da "çekingen" olarak yanlış şekilde etiketlendirilir. Kız çocuğu, yeni şeyleri özgürce keşfetmek yerine ailesinden gelecek olan onay veya kınama sinyallerini bekler. Merak, girişim, deneyimleme görülmez; yalnızca öğrendiği kurallar mevcuttur. Bu, çocuk için oldukça zahmetlidir. Böylesine olumsuz bir durumun üstesinden gelinmezse, bahsedilen vakalar yetişkinlik döneminde kalıcı olarak belirebilir. Çünkü bizler, yaşamdaki doğru ve yanlış örüntüleri anlayamamışsak, sonrasında devamlı olarak çocukluğumuzdan getirdiğimiz rolleri oynarız.

Sevgili babalar, kız çocuklarınızın yeni şeyler öğrenmeleri için onları cesaretlendirin; onları teşvik edin; hata yapmalarına da izin verin. Sorduklarında öneri sunun, onunla konuşurken gözlerinin içine bakın, o yeni şeyler öğrenirken sabırlı olun ve ağladığında güçlü omzunuzu ona ödünç verin. İkinizin birlikte yapabileceği şeyler bulun; baba-kız dansıyla alay etmeyin, yapın! Her Pazar bir kaç saatliğine bir proje üzerinde çalışmak gibi birlikte yapabileceğiniz anlamlı ve özel bazı aktiviteler bulun; haftanın bir günü birlikte yemek yapmayı deneyin; yürüyüş yapın, sahile inin ya da akşam yemeği sonrasında basketbol oynayın. Bu seçenekler sınırsızdır. Bu destekleyici modeli uygulamaya başlamak için asla geç değil. Garanti ederim ki, kızınız bunu sabırsızlıkla bekliyor. Yapılacak aktivitelerin seçim sürecinde ve öneri kısmında ona fikir beyan etmesi için izin vermeyi unutmayın. Anne babalarıyla güvende hissederek, olumlu ilişkiler kurarak büyüyen kadınlar, uygun partnerler seçerler; duygusal olarak sağlıklı tepkiler gösterirler ve her iki cinsle de anlamlı ilişkiler kurarlar. Biz, gerçek anlamda çevrenin bir ürünüyüz. Ki babalar, kızlarınıza vereceğiniz en iyi hediye, onlara sunacağınız saygıdır. Kelimelerinizle, davranışlarınızla ona ve annesine gösterdiğiniz saygı inanılmaz derecede güçlüdür ve bu, diğer erkekler tarafından ona nasıl davranılması gerektiği konusunda bazı standartlar oluşturur. Yaşam boyunca devam edecek davranışlar üzerinde sağlıklı bir model oluşturma gücüne sahipsiniz. " Kızlar, babalarıyla evlenirler" deyimi oldukça doğrudur. İlişki olumlu ya da olumsuz olsun her şeye rağmen, biz insanız ve rahat olana, bize tanıdık olana yöneliriz. İşte orada "baba"dan daha büyük hiç bir ünvan ve ödüllendirici yoktur.

Orjinal metnin bulunduğu link: http://psychcentral.com/blog/archives/2014/01/05/fathers-daughters-learning-self-esteem/ Psk.Derya Nesrin Bıyıklı, Dr. Carol Langlois'in Fathers, Daughters & Learning Self-Esteem

(Babalar Kızları ve Özsaygı Kazanımı) başlıklı makalesini Angel Psikoloji okurları için çevirdi.

İstanbul, Bakırköy, İkitelli

|

|

Tel: 0212 830 50 54

  • Instagram Social Icon

|

|

#Sağlığımveben

#Koruyucuruhsağlığı

|

@busegozcu © 2015 Tüm hakları saklıdır.

bottom of page