Oyun Terapisi Nedir?
- Uzm. Klinik. Psk. Buse Gözcü
- 3 Oca 2019
- 1 dakikada okunur

Oyun terapisi çocuklarımızın yaşadığı problemleri daha kolay ifade edebilmeleri için oyuncakların araç olarak kullanıldığı bir terapi türüdür. Çocuklar bunu bazen bilinçli ama çoğu zaman bilinç dışı yaparlar. Çocuklardan bir yetişkin gibi kendilerini ifade etmelerini bekleyemeyiz. Onlar var olan problemlerini kurdukları oyunların içine koyarak anlatırlar bize. Oyun terapisinde en önemli olan şey çocuğu yönlendirmeden, kendi haline bırakarak hangi oyuncakları seçeceğine kendisinin karar vermesine izin vermektir. Bu bağlamda seçilen her oyuncak büyük önem taşır. Oyun terapilerimizin sonunda aileye oyun terapisi eğitimi verilerek çocuklarının yetişme süreci boyunca günde yarım saat onlarla oyun oynaması beklenir. Aileye verilen oyun terapisi eğitimi 2’şer saat süreyle 6 seanstır. Çocuklarımızla oyun terapisi 45’er dakikalık sürelerle haftada bir kez olmak üzere en az 12 seans uygulanır.
Oyun terapisi çocuklarımızın zihinsel ve sosyal becerilerini güçlendirir, kendilerini ifade etmelerini sağlayarak çocuklarımıza duygusal sağaltım imkanı sunar.
Çocuklarımız oyun terapisiyle; özgüven kazanır, iş birliği yapmayı, sorumluluk sahibi olmayı, kendilerini ifade etmeyi, problem çözmeyi, korkularıyla savaşmayı öğrenirler.
Düşünce, duygu ve davranışlarının farkına varmayı öğrenir, böylelikle daha bilinçli küçük bireyler olarak yetişme becerisi kazanırlar.